11.5.13

Visions i revisions

Enginyart materialitzarà a Düsseldorf l'exposició en línia, Art in Action - Art and Gender, on més de 30 artistes expressen els seus punts de vista sobre les dones com a productores de cultura. La inauguració serà el 24 de maig.

Us presente el projecte amb què hi he participat junt amb Alberto Sancho: Visions i Revisions, on la fotografia dialoga amb altres formes artístiques, amb gèneres diferents i, per damunt de tot, amb altres imatges de dona.

En la conjuntura de la societat del XXI, els avenços tecnològics imposen a la fotografia -i a l'art en general- nous desafiaments i la necessitat de qüestionar i revisar els models usats fins ara. Com a conseqüència d'aquest procés, en el marc del nostre projecte, cerquem de forma conscient el reciclatge, un dels trets específics del XXI.

Amb aquest projecte volem experimentar amb la transformació conceptual dels models que, fins ara, servien a la representació. La imatge de la dona construïda per la Historia de les Arts fins al segle XX és passada pel sedàs del nou segle i, allà, només ens queda el signe de la dona nu, sense maquillatge: el tret identitari, la petjada, o l’objecte més íntim però nu. La bellesa, gran diva de la representació fins al XX, ja no ens serveix com a excusa. Al seu lloc només hi ha la icona, el denotatum, el quotidià o, si voleu, les visions.

I, a l’altra banda, les revisions o el reciclatge. Al final de la vida útil d’un determinat tòpic de representació intentam generar noves propostes a partir de restes residuals. És a dir, utilitzar textos d’altres per a produir-ne de nous com una estratègia de reciclatge textual i conceptual. Tornar a introduir al cicle de producció els textos previs per compondre'n de nous, bé siga en la forma o bé en els referents. La reutilització proposada és parcial, barrejada amb innovacions, i és també un homenatge. Aquest exercici posa en marxa els mecanismes d’associació del receptor i acaba per dissoldre la imatge com a unitat tancada.


Visions & Revisions from Pau Rovira on Vimeo.


I ací teniu el vídeo de l'exposició d'Enginyart, als quals agraïm que ens hagin seleccionat.